Roy Søftings slektssider
Anene til Roy Søfting - og veldig mange fra dagens kommuner, Vefsn, Grane, Hattfjelldal, Hemnes, Leirfjord, Herøy, Dønna, Vega, Tjøtta, Alstahaug, Velfjord, Vevelstad, Rana, Nesna, Træna og Lurøy.
Fornavn:  Etternavn: 
[Avansert søk]  [Etternavn]
Paul Normann YTTERVOLL

Paul Normann YTTERVOLL

Mann 1918 - 1989  (71 år)

Personlig informasjon    |    Media    |    Notater    |    Alle    |    PDF

 • Navn Paul Normann YTTERVOLL 
  Født 7 Aug 1918  Stiauren, Sjona i Nesna Find all individuals with events at this location 
  Kjønn Mann 
  Død 10 Sep 1989  Levanger sykehus Find all individuals with events at this location 
  Person ID I124763  Roys slekt
  Sist endret 17 Mai 2022 

  Far Isak Daniel Pedersen YTTERVOLL,   f. 23 Sep 1890, Stiøren, Sjona i Nesna Find all individuals with events at this location,   d. 14 Jan 1984, Stiauren, Sjona i Nesna Find all individuals with events at this location  (Alder 93 år) 
  Mor Anna Nilsine Johanna OLSDATTER,   f. 29 Sep 1896, Fjeldavli, Krokselvmoen i Hemnes Find all individuals with events at this location,   d. 26 Okt 1984, Stiauren, Sjona i Nesna Find all individuals with events at this location  (Alder 88 år) 
  Gift 25 Mai 1916  Hemnes kirke Find all individuals with events at this location 
  Famile ID F36038  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  Familie Ragnhild ANDREASEN,   f. 27 Apr 1913, Mosjøen i Vefsn Find all individuals with events at this location,   d. 18 Okt 2004, Steinkjer i Nord Trøndelag Find all individuals with events at this location  (Alder 91 år) 
  Gift 22 Sep 1945  Dolstad kirke Find all individuals with events at this location 
  Barn 
   1. Klara Kristin YTTERVOLL
   2. Pål YTTERVOLL
   3. Ann Iren YTTERVOLL,   f. 15 Sep 1951, Levanger i Nord Trøndelag Find all individuals with events at this location,   d. 11 Jul 2005, Lapsøy, Os, Bergen i Hordaland Find all individuals with events at this location  (Alder 53 år)
  Sist endret 17 Mai 2022 
  Famile ID F42357  Gruppeskjema  |  Familiediagram

 • Historier
  Paul Yttervoll
  Paul Yttervoll
  Minneord om Paul Yttervold
  Minneord om Paul Yttervold
  Paul Normann Yttervoll
  Paul Normann Yttervoll
  Bildet er tatt ved vielsen mellom Paul og Ragnhild den 22.09.1945.
  Bildet er tatt ved vielsen mellom Paul og Ragnhild den 22.09.1945.

 • Notater 
  • Fra Pål Yttervoll har jeg fått denne teksten om hans far Paul Yttervoll :

   Paul Normann Yttervoll – Deltok i fra krigsutbruddet 9, April 1940 og til høsten 1943 i motstanskampen, for Norges Frihet, i mot den tyske okkupasjonsmakt.   Yttervoll startet sin militære løpebane på 6. Divisjons befalskole i Harstad sommeren 1939. Han deltok i kampene ved Narvik, Gratangen ved krigsutbruddet 1940. Som mange unge fortsatte han kampen sommeren 1940 for et fritt fedreland med deltakelse i hjemmestyrkene. Han sluttet seg senere til de norske politistyrkene i Sverige. Her fortsatte han sin befalsutdannelse . Etter krigen falt det naturlig for Yttervoll å fortsette i offisersyrket.

   Divisjonen i krig General Fleischer.
   Ved Tysklands angrep på Norge 9. april 1940 ble også Narvik hærtatt. Angrepet kom overraskende, og Divisjonen, som allerede var delvis mobilisert for oppgaven med nøytralitetsvakt i Finnmark, mobiliserte ca. 12.000 mann fra hele landsdelen. I tillegg hadde divisjonen ca. 1500 mann fra Trøndelag under sin kommando, og sto snart klar til å hindre tysk forsøk på fremrykning mot Troms Innland og flyplassen på Bardufoss.
   Tyskerne hadde erobret Narvik uten at divisjonen hadde ytt motstand. Det hadde de gjort med en overveldende sjømilitærstyrke som besto av hele 10 jagere, som først hadde senket de norske panserskipene «Norge» og «Eidsvold» og nå var klar til å legge hele Narvik i grus om det skulle bli nødvendig. 11. april stevnet imidlertid en britisk krigsflåte inn Ofotfjorden og gikk til angrep på de tyske båtene. Det ble historiens største sjøslag med store tap av båter og mannskap på begge sier. Deretter trakk britene seg ut, men kom tilbake og 13. april og ga seg ikke før samtlige tyske båter var senket. Dette var et sviende nederlag for tyskerne, som dermed i praksis var ute av stand til å gjennomføre sine videre planer om å erobre Bardufoss, Harstad og Tromsø. Likevel gjorde de et forsøk på å rykke frem nordover langs Riksvei 50 (nå E6) med en " spitznas" avdeling. Men nå var de norske styrkene forberedt med en tallmessig overlegen styrke, og de hadde ikke tenkt å la tyskeren få noe gratis denne gangen.

   Den Tyske styrkens totale antall og størrelse er usikker. Imidlertid er det klart slått fast at dette var en spesial-styrke, godt trent og utstyrt med de beste "våpen"!

   Den 12. april møtte divisjonen tyskerne ved Gratangen turisthotell med det såkalte skolekompaniet, hovedsakelig oppsatt med elever fra 6. Divisjon skole i Harstad (forskolelever og befal skolelever). Kompaniets oppgave var å sinke tysk fremrykning. 24. april hadde tyskerne kommet frem med ca. 150 mann til Lapphaugen i Lavangen. Her lå en stor avdeling fra 6. Divisjon og ventet. De gikk til angrep på tyskerne
   Paul Normann Yttervoll deltok i kampene ved Gratangen og Lapphaugen. Han tilhørte befalskullet – skolekompaniet, Befalskolen i Harstad.

   Dagboken til Paul Normann Yttervoll er et sannhetsvitne for at i den store sammenhengen så var de Norske styrkenes innsats og heltedåd ved Gratangen, og hvor Tyskerne ble slått tilbake.,
   Det er beklagelig at Norske myndigheter har tillatt feilaktige beskrivelser av viktig krigshistorie vedrørende kampene ved Gratangen April 1940!

   Min far Paul Normann Yttervoll begynte på befalskolen i Harstad, høsten 1939. Sammen med "SKOLEKOMPANIET" var han ute på "øvelse" ved Huntorp ved Setermoen/ Troms 9 April 1940.
   I fra Paul's dramatiske dagbok siterer jeg nå noen utdrag: " Vi reiste i fra Harstad den 7. April for å begynne sommerøvelsene på Huntorp. Kommer til Sjøvegan ( ved Salangen) Kl. 08.45 den 9. April og fikk melding om tyskernes inntakelse av Narvik.Satte med en gang opp mitraljøsen mot luftmål. Styrken ble satt opp i to tropper. Fikk melding fra brigaden at vi skulle besette stillingen ved Svonge bro. Der laget vi oss stillinger. Lå der hele dagen uten at noe inntraff.
   Den 11/4 kom forskolen oppover og nu var hele skolekompaniet samlet. Styrken ble inndelt i tre tropper pluss mitrialøse- og bombekastertropp.12/4 Kl. 05.00 om morgenen ble vi vekket for utrykning. Komp. stab ble plassert ved B.B.K - Troppen på veien ned til Gratangen. Da fikk vi første føling med tyskerne. En Tysk patrulje var på vei mot turiststasjonen. To tyskere ble drept med geværkuler. Resten av den tyske patruljen ble drevet tilbake under ild fra bombekasterne og den gjorde virkning. Senere på dagen kom tre lag frem. De dro frem mitraljøsen. Tysk bombefly fløy over oss og skjøt i mot amuinusjonsbilen vår. Ingen skader!
   Vi skjøt på dem ( tysk patrulje) med BB-Kaster og senere med mitraløsen og MG.
   TYSKERNE BLE SLÅTT TILBAKE. Vi ødela et tysk mitr.-rede og vi så tyskerne dra sårende etter seg.

   24. April Kl. 02.00 forlot vi Forsbakken og tok veien til Lapphaugen. Det var sne og tungt føre. Kom i forbindelse med tyskerne Kl. 07.30. Vårt artilleri spilte opp med granater og grov kardskader. Vi angrep Lapphaugen, men ble forhindret av fiendens mitraløse. Vi kunne ikke observere mål da det var snetykke. Våre avdelinger tok Gratangen samme dag og tyskerne er nu nesten omringet. Kl. 20.20 fikk vi beskjed om å slå leir. Gjennomvåt begynte vi arbeide og Kl. 22.00 var vi ferdige. Det var en forferdelig slitsom dag. - DEN VERSTE DAG JEG ENNU HAR OPPLEVD.

   Vi ble avløst Kl. 15.45 og begav oss bakover og tok hvil lengre bak. Ved Turiststasjonen kom ordføreren for Gratangen og ønsket oss velkommen.Han sa at det hadde vært en forferdelig tid mens tyskerne holdt til der. Han fortalte at høfligheten opphørte hos tyskerne da de ble slått ved Turiststasjonen av Skolekompaniet. Tyskerne hadde etter hva ordføreren sa, 50 drepte. Han fortalte også om den sørgelige begivenhet Trønderbataljonen var ute for 26. April. Hvor troppene hadde 30 drept og 59 såret. Han utale seg om de grusomme begivenheter der tyskerne tok sivilbefolkningen og drev dem framfor seg mot norske mitraljøser. Tilslutt ønsket han oss velkommen og takket for befrielsen.
   Kl. 19.00 ble vi avløst av et annet Kp. På veien bakover møtte vi avdelinger som skulle frem. Slo leir på Forsbakk og dro videre med bil kl. 05.00. 30. April Kl. 07.00 var vi ved Sund og hadde oppstilling for oberst Løken. Han takket for den innsats skolekp. hadde hatt. For den tapre motstand og utholdenhet det hadde vist. Han ønsket oss tilslutt god lykke der vi nu skulle videre. På Hundtorp skulle vi nå først hvile.

   Følgende kunne leses i anledning Paul Yttervoll sin 60 års dag:

   Obestløytnant Paul Normann Yttervoll, Åsavegen 26 runder 60 år mandag 7 august.Yttervoll er født i Sjona, den gang Nesna Kommune.

   Han gikk inn i Forsvaret som offiser i ungdommen, og har tjenestegjort på mange plasser i landet. Lengst tid har han her på Steinkjer, som kompanisjef og nestkommanderende ved IØ III, og senere som bataljonssjef ved I.R. 13.

   Yttervoll er en bestemt , men renhårig offiser, som har vært godt likt av alle som har hatt ham som sjef. Også hans overordnede setter pris på hans personlighet som er preget av nøyaktighet.

   Oberstløytnant Yttervoll har vært med en del i det politiske liv, og har blant annet vært formann for kulturstyret i Steinkjer. God og interessert skytter har han også vært.

   Medaljer: Paul Normann Yttervoll fikk for sin krigsinnsats tildelt en velfortjent hedersbevisning ved tildeling av Deltakermedaljen med rosett, . Narvik-medaljen mottok han etter sin død! Norske Myndigheter sendrektighet! H an ble også hedret ved å bli oppnevnt som Æresmedlem av krigsveteranene IR-13 Distrikt. Forsvarsmedaljen –Tre Sverd fikk han tildelt i 1983.