Roy Søftings slektssider
Anene til Roy Søfting - og veldig mange fra dagens kommuner, Vefsn, Grane, Hattfjelldal, Hemnes, Leirfjord, Herøy, Dønna, Vega, Tjøtta, Alstahaug, Velfjord, Vevelstad, Rana, Nesna, Træna og Lurøy.
Fornavn:  Etternavn: 
[Avansert søk]  [Etternavn]

Valborg Mathisdatter AMPIAINEN

Kvinne Ca 1685 -


Personlig informasjon    |    Notater    |    Alle    |    PDF

  • Navn Valborg Mathisdatter AMPIAINEN 
    Fødsel Ca 1685  Hamar, Kolbjørnsrud, Vinger i Hedmark Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Kjønn Kvinne 
    Person ID I4844  Roys slekt
    Sist endret 15 Apr 2024 

    Far Mattis Johansson AMPIAINEN,   f. Ca 1632, Grythyttan, Filipstad i Sverige Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 1710, Hamar, Kolbjørnsrud, Vinger i Hedmark Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder ~ 78 år) 
    Mor Mari ANDERSDOTTER,   f. Ca 1660, Fryksdalen, Värmland i Sverige Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 1746, Hamar, Kolbjørnsrud, Vinger i Hedmark Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder ~ 86 år) 
    Famile ID F1830  Gruppeskjema  |  Familiediagram

    Familie Peder Johansen SOIKKAINEN,   f. Ca 1688, Fagernes, Vinger i Hedmark Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 1752, Fagernes, Vinger i Hedmark Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder ~ 64 år) 
    Ekteskap 28 Des 1710  Eidskog i Hedmark Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Barn 
     1. Johan Pedersen SOIKKAINEN,   f. 1712, Fagernes, Vinger i Hedmark Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 1774, Fagernes, Vinger i Hedmark Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 62 år)
     2. Ole PEDERSEN,   f. 1714, Fagernes, Vinger i Hedmark Finn alle personer med hendelser på dette stedet
     3. Hans PEDERSEN,   f. 1720, Fagernes, Vinger i Hedmark Finn alle personer med hendelser på dette stedet
     4. Anders PEDERSEN,   f. 1726, Fagernes, Vinger i Hedmark Finn alle personer med hendelser på dette stedet
     5. Mathis PEDERSEN,   f. 1728, Fagernes, Vinger i Hedmark Finn alle personer med hendelser på dette stedet
     6. Karen PEDERSDATTER
     7. Marte PEDERSDATTER
    Famile ID F1808  Gruppeskjema  |  Familiediagram
    Sist endret 15 Apr 2024 

  • Notater 
    • Hamar 66/20. Da Arne Trandem kjøpte Kolbjørnsrud og plasserte en av sine sønner der, måtte de to finnefamilier som hadde vært bygselmenn, ut. Men Trandem sørget for at de kom i gang igjen på andre steder under garden. Den ene av dem, Mattis Johansen, tok opp plassen som fikk navnet Hammeren. (Formen har skiftet gjennom tidene. Hammeren var altså det opprinnelige, men det holdt seg ikke lenge. Så ble det Hammen. Formen Hamar er kommet i en senere lid.)
      Det stedet som broren Johan fikk, ble kalt Ampianstorpet (i dag Ampi­an). Det er vel ikke vanskelig å tro at plassen i dette tilfelle fikk navn etter mannen, og da skulle hans finske familienavn ha vært Ampiainen. Følgelig må også Mattis Johansen på Hammer ha hett det samme.
      De to brødrene Mattis og Johan var ektfinner, født i Sverige av finske foreldre. Det samme var den Mattis var gift med, Mari Andersdatter, født i Sunne i Fryksdalen. Hun var mye yngre enn mannen, oppgitt til 23 år i 1686, han 60. De var kommet til Austmarka omkring 1680.
      Mattis Hammeren ble blind på sine gamle dager. «Den lenge blinde finne Mattis Johansen Hammeren» var den karakteristikk presten ga av ham i kirkeboken ved begravelsen.
      De har vært vel ansett finnene på Hammeren. En av Mattis Johansens døtre ble gardkone på Østgården. Derfra hadde også hans sønn Anders, som fortsatte på plassen, sin kone. Og i flere generasjoner var det inngifting mellom Hammar og storgardene på Austmarka, som Fagernes og Kolbjørnsrud.
      Anders Mattisen, som døde i 1763, ble fulgt av sin sønn som også het Anders, og så var det vel meningen at hans yngste sønn Ole skulle ha bruket. Men han døde i 1811, og så ble enken Olea Hansdatter fra Svensrud og hennes nye mann Ole Guttormsen, som fikk ta over. Anders Andersens rydnings- og bygningsrett til plassen fikk de mot å gi Anders og hans kone føderåd.
      Da Hammer ble tatt opp, var Kolbjørnsrud bare én gard. Da garden ble delt, kom Hammer i sameie mellom de enkelte deler. På samme måte da Svensrud gikk ut som sjølstendig gard. Da fikk også den del i Hammer, nemlig 2/5.
      Eierne av Svensrud var forøvrig de første som solgte sin part i Hammer. Det var i 1829, og det som ble skyldsatt fra Svensrud, ble satt i 1 ½ kalvskinn. Ole Guttormsen var kjøper. Det samme var tilfelle i 1841—43 da Kolbjørnsrud solgte sine parter. I 1841, da Tor Amundsen solgte sin del, fulgte det særskilt med deler av en eng og rettigheter i skogen. Kanskje er den eng Ole Guttormsen her fikk del i, den «Andersteppa» som kaltes så fordi forgjengeren her, Anders Andersen, hadde brukt den til poteter etter han ble kårmana (Teppa er bygd på av Mentz Grasli.)
      I 1854 ga Ole Guttormsen fra seg til svigersønnen Johannes Johannessen, som var fra Torsmoen av Åserud. Han hadde bodd på Hammer siden han ble gift hit.
      En tid etter Johannes tok over, brente våningshuset ned. Hans kone var syk og sengeliggende akkurat da, og selv om hun ble reddet ut, overvant hun ikke sjokket etter brannen, og hun døde etter noen tid. Johannes Hammen ble gift igjen med Martea Engebretsdatter Gylterud. Hun var nesten 87 år da hun døde i 1919.
      Under nedgangstiden etter midten av forrige hundreår maktet heller ikke Johannes Hammer å holde stillingen. I 1869 ble garden solgt ved auksjon til Ola Pedersen Skarnes. Johannes Johannessen satt senere som husmann under garden. Plassen han hadde tatt opp, het også Hammen.
      I 1865 satt det også en husmann på Hammer, eller kanskje helst innerst, selv om han ble kalt husmann med jord. Han satt i alle fall i hus hos Johannes Johannessen. Mannen var Torsten Olsen, som vi senere finner som innerst på Svensrudhaget.

      I. Mattis Johansen (Ampiainen) f. i Sverige av finske foreldre, oppgitt å være 60 år i 1686, 78 år da han døde 1710 g. m. Mari Andersdatter også f. i Sverige av finske foreldre omkr. 1663 d. 1746
      1. Anne Mattisdatter 1680
      2. Marte Mattisdatter 1683—1754 g. 1710 Arne Hansen Østgaarden 1673—1758
      3. Anders Mattisen (neste bruker)
      4. Valborg Mattisdatter 1688 g. 1710 Peder Johansen Fagernes 1685
      5. Mattis Mattisen 1692
      6. Mari Mattisdatter 1695
      7. Ole Mattisen 1700—1711