Roy Søftings slektssider
Anene til Roy Søfting - og veldig mange fra dagens kommuner, Vefsn, Grane, Hattfjelldal, Hemnes, Leirfjord, Herøy, Dønna, Vega, Tjøtta, Alstahaug, Velfjord, Vevelstad, Rana, Nesna, Træna og Lurøy.
Fornavn:  Etternavn: 
[Avansert søk]  [Etternavn]

Erik Klemetsson PORKKA

Mann 1620 - Før 1666  (< 45 år)


Personlig informasjon    |    Notater    |    Alle    |    PDF

  • Navn Erik Klemetsson PORKKA 
    Fødsel 1620  Sverige Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Kjønn Mann 
    Død Før 1666 
    Person ID I4976  Roys slekt
    Sist endret 17 Mar 2024 

    Far Klemet Henriksson PORKKA,   f. Ca 1580, Finland Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Mor Karen ÖRJANSDOTTER 
    Famile ID F1861  Gruppeskjema  |  Familiediagram

    Familie 1 NN Staffansdotter MULLIKKA 
    Barn 
     1. Gjertrud Eriksdotter PORKKA,   f. Ca 1648, Sandsjö, Orsa i Sverige Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 1741, Søndre Aronstorpet, Varaldskogen, Vinger i Hedmark Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder ~ 93 år)
    Famile ID F1859  Gruppeskjema  |  Familiediagram
    Sist endret 17 Mar 2024 

    Familie 2 Karin MATTSDOTTER 
    Famile ID F1862  Gruppeskjema  |  Familiediagram
    Sist endret 17 Mar 2024 

    Familie 3 Britta ÖRJANSDOTTER,   f. Ca 1620, Axlan, Bogen, Gunnarskog i Sverige Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 17 Okt 1710 (Alder ~ 90 år) 
    Ekteskap Axlan, Bogen, Gunnarskog i Sverige Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Famile ID F1863  Gruppeskjema  |  Familiediagram
    Sist endret 17 Mar 2024 

  • Notater 
    • Erik var en person som har voldt mye bry for folket og øvrigheta. I Tingboka for Solør-Østerdal i 1674, side 19b har Inger Rønåsen en artikkel gjengitt i Slækt & Slekt i nr. 4/2003, side 14-16. Tar med et utdrag fra denne artikkelen: Slektsnavnet Bork er skrevet på to forskjellige måter, Borch og Bork. "Erik Borch, finne har latt til vittner innstevne Gunder Berger, Siver Hofoss, Torsten Hofoss, Peder Jacobsen finne, (Peder Jacobsen Soikkainen i Øyeren) Samuel Simensen, Tryg Digernes, Halvor Grobøl og Jacob Rud, for å vitne i en skjelderisak mellom ham og Håkon Hveberg, vitner som han til lagtinget har påberopt og derfor er saken stillet i bero inntil vitnene er arhørt.
      Håkon Hveberg var til stede for å høre vitnene. De innstevnte vitnene møtte alle unntatt Halvor Grobøl.
      Gunder Berger forklarte hans forrige tilstand i denne sak således passert den 7. oktober 1670 at det var før jul han hadde Tore Prestegarden og Arne Årstad inn til Erik Borch om kunnskap, etter deres forbete, tid og avla vitnemål, men om våren deretter da ble kreaturene tatt på Hofoss, og da kom lille Steffen og Karl finne fram og ga tilkjenne at finnene hadde tatt deres kreaturer, men han hørte ikke at de sa at Erik Borch hadde advart dem om å gjøre dem kunnskap og så samlede Gunder Berger folk sammen og masjerte om natten omkring dem som de lå hos lille Steffen finne, og så om morgenen som sol rant, tok de kreaturene igjen før de kom til Erik Borchs torp, og da kom igjen til lille Steffen finnes torp, ropte Karl finne på finsk og hujede, etter at han hadde talt med kvinnfolkene i torpet, og så kom Erik Borch, lille Steffens bror Henrik som var Erik Borchs kvinnes bror og Peder Jakobsen finne, Erik Borchs husmann, fram av skogen til ... og ikke videre kan minnes av deres tale, enn at Erik Borch sa det at ... ... de kom etter finnene tok kreaturene igjen, og etter hans begjær fulgte Erik Borch og de andre to Peder Jakobsen og Henrik finne, med ham og hans følge en fjerding på hjemveien fra lille Steffens torp, og så forløffuede han dem og de rente tilbake hjem igjen".

      Tar med utdrag fra resten av Inger Rønåsens artikkel: Peder Jakobsen finne (Soikkainen) var på Varaldskogen i Vinger sogn. (På denne tid bodde sønner av Johan Pedersen på Fagernes på Varaldskogen) Det er her vi har noe dokumentasjon på at Johan på Fagernes var en Soikkainen, og ikke en Porkka som det står i Rudolf Bråtens bok Varaldskogen, og i Vinger bygdebok III, (av Eivind Lillevold) under Fagernes og Varaldskogen.

      På side 16 i Slækt og Slekt er det nevnt ei Karen Ørgensdatter. Karen var mor til Jakob Pedersen (Soikkainen) i Øyeren. (Finnemanntallet 1686). Karen oppholdt seg også på Varaldskogen i 1670. dette går fram av den nevnte artikkel. Det framgår også at det var Johan Fagernes sine sønner Peder og Mathis som bodde på Varaldskogen ved denne tid.

      I bladet Slækt & Slekt nr. 2 2005 er det en lengere artikkel om Erik Bork, forfattet av Jan Myhrvold. Han giftet seg med (1) NN Staffansdotter Mullikka, gift ? i Sandsjö, Orsa, Sverige, * ca 1625 i Sandsjö, Orsa, Sverige, † ? i ?. Han giftet seg med (2) Karin Mattsdotter, gift ? i ?, * ca 1615 i Västra Mulltjärn, Östmark, Sverige, † ca 1661 i Västra Mellanstugan Långsjöhöyden Sveri. Han giftet seg med (3) Britta Örjansdotter, * ca 1630 i Axlan, Bogen, Gunnarskog, Sverige, † 17 okt 1710 i Axlan, Bogen, Gunnarskog, Sverige.